"Сиромаштијата како маркетинг Можност, Наместо социјален проблем "

Poverty as a Marketing Opportunity, Rather Than Social Problem

Наидов делови на серијали верзија на вашиот парче на дното од пирамидата (Bop) концептот на намалување на сиромаштијата. Сметам дека идејата доста возбудливо. Се прашувам зошто на Нигерија се чини несвесни за својата апликација, за разлика од она што се стекнува во многу други делови на светот,. Ве молиме, како гуру во маркетинг, Ве молиме, отвори моите очи 'повеќе на сиромаштијата како маркетинг можност наместо социјален проблем - Џо Nnabuife.

Исто како што јасно стави до знаење љубопитни умови на неодамнешниот отворањето на "Puzzle4Prize.com'', онлајн платформа маркетинг промоција дека го користи загатки, како оптимист сакам да ги видите работите од перспектива на "половина полна чаша", наместо на дефетистички тенденција што го прави за гледање на иста чаша како "полупразна". Изгледа дека ова е отрова на многу земји во развој со предност за лепење на одржување на заменик-како потпора на пристапот "молат сад" за намалување на сиромаштијата - Перцепција на сиромаштијата се социјален проблем отколку можности својствени биде сиромашен, Од маркетиншки аспект. Како концепт, тоа е навистина она што "Маркетинг за сиромашните" или дното од пирамидата (Bop) маркетинг е за сите.

C.K. Prahalad, академска; гуру за управување со, рангиран како еден од најистакнатите бизнис мислители во светот; и експонент на овој пристап (со некои други) потврди дека, "... Ако ние да престане да мисли на сиромашните како жртви или како товар, и почнете да ги признае како еластични и креативни претприемачи и вредност свесен потрошувачите, целиот свет на можност ќе биде отворен ". Платниот биланс е модел за водење бизнис, кој намерно насочен кон сиромашните, често примена на нови технологии. За причините на скромност некои преферираат да се однесуваат на истиот концепт како "Основата на пирамидата".

за акцент, Bop (Исто така обележани "Маркетинг на сиромашните", "Пазар за сиромашните" или M4P) е модел на водење бизнис кои намерно насочен кон сиромашните. Тоа повлекува маркетинг пристап, каде постои пазар за сиромашните, во рамките на која на сиромашните работи за да се заработи за живот, а не чекаат донации од каков било извор. Последици од ова останува подобрување на многу од сиромашните преку вистински зајакнување на економската положба (преку создавање на можности за да се подигне своите примања и подобрување на неговата егзистенција), наместо материјали од хуманитарни гестови. Старата изрека, "Стоп за мене давање на риба, но ме научи како да риби, наместо "силно добива тука.

Неодамна најави намера Bayelsa држава владата за намалување на сиромаштијата преку "заедница Врз основа проекти" е во тандем со овој пристап, и треба да биде имитиран. поблиско минато претседател на Бразил, Луис Инасио Лула да Силва, постигна голем способен за покренување на милиони Бразилци од сиромаштија и е спротивно на руралните урбаните лебдат во неговата земја. И понатаму сум поборник на усвојувањето на концептот на претседателот Лула.

моето 11 дел серија на платниот биланс (што може да се добијат бесплатно, на барање) се таму, како инструмент за барајќи од надлежните органи во Нигерија да ја види светлината со навлегува во намалување на сиромаштијата преку овој пристап. како навестување, примери на некои вложувања во други земји во развој, каде што Bop прави сиромашните имаат причина да се заблагодарам на Бога за нив доведување на сиромаштијата се наведени подолу во овој напис.

На дното на пирамидата како термин во економијата е добро позната. Ја означува најголемата, но најсиромашните, социо-економски групи (со неколку многу богати на врвот на оваа пирамида). Според зборовите на Prahalad и други, на дното се состои од 4 милијарди луѓе (во глобалната мандат) кои живеат со помалку од $2 дневно. Неговиот маркетинг претпоставува дека кога на сиромашните (огромен пазар) се претвораат во производителите и потрошувачите, исто така,, тие се повеќе пристап до производи и услуги кои им помогне да се здобијат со достоинството на внимание и избор од приватниот сектор. достапен, транспарентен и изгоден пазари се од суштинско значење со цел да се зголемат приходите, подобрување на животниот стандард на особено сиромашните во руралните подрачја.

Сиромаштијата е состојбата на оној кој му недостасува одредена сума на материјални добра или пари. Апсолутна сиромаштија и беда средства се лишени од основните човекови потреби, која вообичаено се вклучува храна, вода, санитарни, облека, засолниште, здравствена заштита и образование. Релативна сиромаштија е дефинирана како контекстуално економската нееднаквост во локацијата или општеството во кое живеат луѓе. во Нигерија, сиромаштија постојано зјапаат во нашите лица и покрај многу тврди висок економски раст.

И покрај Нигерија има една од највисоките стапки на економски раст во светот (просек 7.4 отсто во текот на последните десет години), ја задржува високо ниво на сиромаштија, според Светската банка, со 67 отсто од граѓаните кои живеат на под $1 дневно. Дури и кога владата во сопственост на Државниот завод за статистика (НБС) неодамна потврди дека 112 милиони Нигеријци живееле под линијата на сиромаштија, Светската банка не е мелење зборови за бројот на Нигеријци кои живеат во сиромаштија се на брзиот пораст премногу. Повеќе од 80 милиони Нигеријци живеат во руралните области, со очигледна мнозинство класифицирани како сиромашни. И покрај ова, таа и понатаму останува јасно дека обидите на разни нигериската влади на намалување на сиромаштијата не се постигнува импресивни резултати. Она што некои од нас муза за понекогаш е тоа што многу околу се сосема неуки на фактот дека овој голем број на сиромашни сочинуваат огромен пазар, и уста поење маркетинг можност.

Јас сум сосема свесен за доминантна предност во корпоративна средина на овој климата, за прашања поврзани со сиромаштијата се пристапи како социјални проблеми повеќе од како маркетинг можности. (Да се ​​продолжи).

Биди прв да коментира на ""Сиромаштијата како маркетинг Можност, Наместо социјален проблем ""

Остави коментар

Вашиот е-мејл адреса нема да бидат објавени.


*