"Сиромаштијата како маркетинг Можност, Наместо социјален проблем " (2)

Сиромаштијата како маркетинг МожностОна што понекогаш ме baffles е јасен недостаток на интерес тука, дури размислуваат бизнис модели шарки за сиромаштијата се пријде како маркетинг можност, а не наметнат многу социјални проблеми. Дното на пирамидата (Bop), како концепт, непогрешливо прегратки "на" покажувач за тоа како маркетинг карактеристики видливо во dousing социјални зла каде сиромаштијата зазема центарот на вниманието. Се прашувам колку од поврзани иновативни бизнис модели (кои станаа 'во нешто "друго место) може да се припише на Нигерија во моментов. Јас не сум свесен за сите.

Во ситуација кога постојат вистински и решителни напори за создавање на можности од сиромаштија, тоа не е пробив технолошки иновации, кои се потребни за да се проникне пазари кои се базирани на активноста на сиромашните. Наместо, Тоа е роман маркетинг пристапи кои пресврт социјални проблеми, овозможувајќи им на претпријатијата да се заработат пари со истовремено подобрување на животите на луѓето и да им помогне да се извлечеме од сиромаштија.

C.K. Prahalad и други го имаат дека сиромашните се состојат од "еластични и креативни претприемачи", "Вредност освестените потрошувачи", додека "еден нов свет на можности" доаѓа и за сиромашните и иницијатори на поврзани со бизнисот вложувања. Со маркетинг да биде синоним за бизнис и овој пристап има лого на пазарите за сиромашните - се состои од бизнис модели, кои најверојатно ќе имаат корист иницијаторите (на пр. мултинационалните компании, мали претпријатија од приватниот сектор) и сиромашните (кои функција и во производството и потрошувачката процеси) - Таа потоа се прави за лесно тврдењето дека сиромаштијата создава можности маркетинг, наместо многу оркестрирано социјални проблеми.

На многу добро познат "4 Па на маркетинг", исто така, важи и за бизниси кои имаат за цел намалување на сиромаштијата во овие начини:
На производот - Што се предвидени финансиски размена, во овој бизнис односи со оние на 4 нивоа на пирамида, се производи, услуги или технологии во точка на користење на системи за водоснабдување; поздрава храна; микрофинансирање или евтини дознака систем; домување; и енергија (Off-мрежа за напојување).

Цена - она ​​што не чини, во монетарните и реалните услови. Чувствителност на цените поврзани со квалитетот тука важи (Bop потрошувачите, исто така заслужува најдобар квалитет). Што работи во овој пазар да се спакува стоки во многу мали единици (на пр. село во продавница на мало продажба на цигари од страна на парче, детергенти од страна на "Ќесичка", и пие од чашата или чаша).

Место - Каде производот може да се купи во овој пазар го прави за вклучување на дилери понекогаш, со добра понуда канал кој наложува профитот на маргините на себе и ефективноста одржи. Повеќето пати, дилери да обезбеди дополнителни услуги на клиентите (на пр. по продажбата на услугата, па дури и обезбедување кредит за нивните клиенти, како оние во селата често се добро познати,).

Промоција - Производи за Bop пазари бараат ригорозни промоција за да ги направи познати, во рамките на испорака канал кој може да ги снабди профитабилно. Одржлив а понекогаш долги промоција често се бара поради конзервативната природа на пазарот за сиромашните. Рурален корисници, повеќето пати, треба да се види она што тие сакаат да го купат, и како таа работи. Ова е причината зошто демонстрација отсликува витална алатка за промоција во платниот биланс маркетинг.

Јас се претплатите на "Бизнис борба против сиромаштијата", онлајн заедница на поединци од бизнис, меѓународните донатори, НВО, и академските институции кои ја делат страста за борба против сиромаштијата преку бизнис. Како Нигерија, ми се чини дека сум "осаменик" таму. Јас ги видите недостаток-сјај тенденција на релевантните чинители во Нигерија јасно се ниша на својот народ дека незначителен неколку од моите сонародници имаат тенденција да се погледне во насока на оваа платформа која им помага да се стимулира идеи за тоа како некои од 112 милиони сиромашни Нигеријци може да заврши збогуваа со сиромаштијата.

Истражувачки центри, академски институции, и бизнис потфати и во многу други поднебја редовно се разџагорени од билансот на плаќања поврзани пронајдоци и бизнис модели. Неверојатно е зошто Нигерија чини дека целосно изолиран од случувањата. Недостаток на простор тука обезбедува само овие примери на бизнис модели (од околу 150 Имам пристап до), и повикува на одговорите зошто никој од таквите напори се повторува и во Нигерија:

– Глобален систем за позиционирање (ГПС) технологија управувана од страна на жените во рибарски заедници, да се олесни професионални напори нивните брачни другари "во Индискиот Океан (Шри Ланка).
-Бизниси Унилевер за осиромашените рурални жени, преку трговијата на мало на здравствени и хигиенски производи (Индија).
-Воведување на Водафон мобилни банкарски решенија, М-PESA (Кенија, Танзанија).
– Употреба Натура на "Priprioca" дождовните шуми растителни мирис за своите козметика линија "Икос" (Бразил).
-Влевање во локалната "Susu" микрофинансирање услуги Баркли банка преку Традиционални Колекција (Гана).
– Педал пумпа за учество на малите земјоделци во синџирот земјоделска вредност за зголемување на приходите (Бангладеш, Индија и Непал).

– Холсим е дом-за-Life "модел за обезбедување на цемент за решавање на станбените потреби на многу сиромашни (Шри Ланка).

Исто така,
– Снабдување со вода за рурален Amanz'abantu преку паметната картичка технологија (Јужна Африка).
– Димитар Madzarov млеко набавки систем за мали земјоделец добавувачи (Бугарија).
– Бош, Сименс и Hausgerate (BoA) шпорет, поткрепен со кокосово масло (Индонезија).
– INENSUS "мали ветерни турбини и децентрализирани енергетски системи (Мавританија).
– Керамички вода систем на филтрирање на (Никарагва).
– Добиток СЛЕДЕЊЕ овчари ", користење на мобилни телефони и глобален систем за позиционирање уреди (Сенегал).
– Поддршка Шоп-рајт на малите фармери на свежо овошје и зеленчук (Мозамбик).
– Јогурт производство и продажба шема ДАНОН е (за развојот на детето), користење на добро организирана мрежа на жените од руралните средини, "Грамин дами"(Бангладеш).

Погоре се сите познати да се донесе милиони луѓе од сиромаштија, и се добиени од иновативни бизнис модели каде маркетинг одигра витална улога. Секое барање од сиромаштија опфаќа маркетинг можност, наместо социјален проблем јасно го прави смисла.

Биди прв да коментира на ""Сиромаштијата како маркетинг Можност, Наместо социјален проблем " (2)"

Остави коментар

Вашиот е-мејл адреса нема да бидат објавени.


*