Писмо до Граѓанската Буба: Dousing Реакција на цени за електрична енергија (2)

цените на електрична енергија

Буба, тоа е од суштинско значење за вас да се признае дека MYTO, за воведување, дојде заедно со субвенциите владата на стапките за најниска сегмент (социо-економски) на потрошувачите, Жителите 1 (R1) категорија. Како "субвенција не одат трае вечно", ова ќе бидат отстранети до средината на 2014, ја дава доволно простор за прилагодување на луѓето за тоа што приватниот сектор на пазарот на електрична енергија управувано носи.

Нигерија електрична енергија Регулаторната комисија или NERC На е straddled со одговорноста на одредување на она што се плаќа како сметка од струја клиенти, не овие приватни дистрибуцијата на електрична енергија компании или дистрибутивна мрежа оператори (Д.Н.О.). Тарифите од MYTO не се исти за сите DNOs.

Граѓанската Буба, очекуваат нагорен (иако маргинално) движењето на цените на електричната енергија, како што поминува времето,. Тоа е сосема експлицитна тарифи NERC е, објавен во јуни 2012, дека и енергетското полнење и придружни фиксна месечна Откупот, за различни категории на корисници, малку се зголеми на годишно ниво. Под тарифен систем Нигерија, цените на електричната енергија се ревидира на секои пет години, со цел да се направи за корекција и да се обезбеди поврат на трошоците за инвеститори. Јас сум сосема буден не се натпреваруваат со скршена рекорд (не се повторуваат) над истакнувајќи некои основи за стапки се зголемува (дури и ако маргинална) се последиците од приватизацијата на енергетскиот сектор, бидејќи јас веќе образложено во оваа насока.

Јас не гледам цени за електрична енергија се зголеми на направат јавен протест, случува со заменик-како потпора NERC е за формирање на цените, и свеста на владата на неповолни последователни ефекти, дури и кога непушачите состојба на следните истрае:

Снабдување со гас (недостаток во снабдувањето со гас на генерација постројки прави за епилептични моќ режим); сиромашните оптоварување распределба две Д.Н.О. (ова е врз основа на процент од вкупното производство на енергија во земјата. Додека го пишувам ова, дистрибуција компании се уште примаат помалку од доделени процент); купување на рефус електрична енергија (некои DNOs редовни "разнишани" капацитет за купување рефус електрична енергија од пазарот на електрична енергија, да го продаде на малопродажните цени на крајните корисници); исто така, некои DNOs сега покажува првите знаци на финансиските замор ", оттаму изразуваат сериозна пост-приватизација "финансиски притисоци" - одраз на неможноста да се справат со оперативни трошоци, вбризгување на средства за инфраструктурни одржување и проширување.

Јас ве повикувам да не се превиди она Нигерија се соочува со моментот – Инсталиран производен капацитет што лебди околу 9000mw; Информации корисни капацитет не надминува 5,000mw; и потреби на земјата во моментов се проценува на околу 16,000mw. Оваа ситуација е далеку од она што ние треба палецот нашите гради за. Како и да е, да дојдеме до каде што сите ние желба да не е во текот на ноќта работа, но вклучува многу од процесот-базирани активности кои сигурно ќе даде позитивни резултати подоцна.

Буба, скептицизам во врска со цените не треба да ви се стави надвор целосно, или ќе пропуштите што се одвиваат активностите во родот секторот во догледно време. Мојата следна, и третиот, титула во оваа серија на електрични дистрибуција на електрична енергија маркетинг во Нигерија, "Злато во енергетскиот сектор" помага отстранат некои скали исклучите вашиот очи.

Се одгледуваат чувство дека Буба се уште чека (по "сето тоа додека граматика ') што треба да се направи за да поливам со вода на влијанието на зголемената цена на електрична енергија на ratepayers.

Дали тоа се случи да ви дека типичен Нигерија троши електрична енергија, кога е достапен, не се свесни дека многу се спасени, преку намалување на потрошувачката? Се сомневам дека е заедничка сцена во вашата околина да има некои електрични светилки (т.н. безбедносни светла на згради) да се биде постојано на, дури и во средината на денот. Истото важи и за други форми на несовесно потрошувачката на енергија. Оние кои уживаат во таква често се оние кои врескаат најгласните кога сметките за електрична енергија "Одбиј да остане на ниво што сакаат. Овие се состојат од категорија на потрошувачи кои треба да бидат информирани чекори биле активности како што се исклучување на апарати, светла, или телевизор кога тие не се користат; менување на користење на компактни флуоресцентни светилки; Не миење облека во вечерните часови, итн.

Набрзо по овој јавен врева за метри се catered за од страна на DNOs, Јас ги повикувам да "удри на патот на страната на побарувачката-менаџмент (ДСМ) програма - DNOs не смее да си играат со овој или ќе се жалам. Како што навести во почетокот на насловот, ДСМ е едукација на потрошувачите од страна на комуналните претпријатија за тоа како да управуваат со нивните електрична енергија и оптоварување. Во краток преглед, ДСМ обезбедува совети и увид на клиентите за тоа како да се намали потрошувачката на (да се спаси цена на енергија, и на крајот се заштедат пари).

Имам просветлување пакет (вклучувајќи ги и стратегија јавна кампања) на овој, кој појаснува како заштеда на апарати и стимулации за потрошувачите на енергија (на пр. врв на цените) може да го поттикне интересот кај Нигеријци за тоа како да се спаси моќта. Буба, не постои магија во врска со тоа. Намалување на потрошувачката на "не се потребни за електрична енергија" е вашата најдобра залог во dousing на влијанието на зголемената цена на електричната енергија.

Како што луѓето не се менуваат толку брзо како што нивната животна средина, нема добивка, велејќи дека со интензивна едукација на потрошувачите, Нигеријци сигурно ќе се промени по, како што новиот поредок portends. Дозволете ни да се размислува позитивно, и да се воздржат од тоа да биде прекумерно критична – Секогаш со мирис на стаорец додека лебарки може да се види индексирање на сите над местото.

Додека јас се одлучат да останат корисни решенија во мојот повик како консултант за маркетинг, Посакувам вас и вашето семејство и, и советува дека секогаш треба да остане добар граѓанин на оваа голема земја.

Со почит,,
Мај Anokuru

1 коментар на "Писмо до Граѓанската Буба: Dousing Реакција на цени за електрична енергија (2)"

  1. I think the problem is not the price going on. The issue is to see constant light and later we can talk about the prize. If power cost should increase when the supply is not constant, then it doesn’t make any sense at all.

Остави коментар

Вашиот е-мејл адреса нема да бидат објавени.


*