Писмо до Граѓанската Буба: Dousing Реакција на цени за електрична енергија

цените на електрична енергија

Како писма во јавниот домен ако неодамна сте земале драматична димензија во Нигерија, тоа не може да биде надвор од местото да го зачинат овој тренд со додавање на рудникот - за потрошувачката на типичниот Нигерија. Нигерискиот потрошувачи на електрична енергија се било наменето на мојата отворено писмо, што се карактеризира со граѓани Буба, кој во моментов е сомнително (заедно со милиони неговиот вид) на неповолни цени на електричната енергија во периодот по приватизацијата на Нигерија.

Ова парче е насочена кон dousing најверојатно неповолни реакции околу, и за отстранување на огромниот размер од очите на граѓаните Буба е.

Почитувани Буба:

Принуден сум да ги применуваат описен наслов, "Граѓанин", to your name due to the realisation that your expectations of what happens to pricing or rates of electricity supply is a pure reflection of those being harboured by millions of other electricity consumers in Nigeria. Со други зборови,, што симболизираат типичен нигериската државјанин, со кренати веѓи прикажува јасно исчекување на она што ќе се случи за стапки за да се плати за електрична енергија, сега дека приватно работат вложувања се преземени во текот на средствата за производство и дистрибуција на електрична енергија, е резултат на неодамна заклучи приватизацијата на енергетскиот сектор.

Не е на место да се очекува јавен реторта на кое било официјално зголемување на стапките на електрична енергија на потрошувачите. Ова е причината зошто ова писмо е насочен кон вас, што повеќе информации за случувањата сигурно ќе го направат за јавното разбирање, а потоа и поливам со вода неповолни јавна реакција. Да се ​​биде Нигерија потрошувачите мене, Јас сум сосема свесен за можните прашања што се одвивале во твојот ум, како ви одат преку оваа преписка.

Никој не треба да биде визионер да прикажат дека имате овие прашања во умот: (на) Дали неодамна склучените приватизација резултат во зголемување на стапката? (б) Ако одговорот е да, она што е образложението за таквите? (в) Што може да се направи за ублажување на влијанието на ratepayers, ако стапка се зголемува се случи? Пред решавање на овие прашања, Сакам да истакнам она што на нигериската клиент е во моментов се жалат (Оттука какви било индикации за зголемување на цените предизвикува одвратност), преку фрлаат многу светлина врз она што добива во моментов со оглед на тоа што тој нов поредок важи и за нас, потрошувачите.

Буба, Се надевам дека ќе сфатат дека тоа е малку тешко побара од луѓето да плаќаат за еден производ кој е под снабдени, како електрична енергија е во моментов? Тоа веќе не е вест дека повеќето Нигерија домаќинствата и бизнис претпријатија се гладуваа на електрична енергија. Шведското Нигерија клиентите во пазар на електрична енергија, како оние во други поднебја, има две основни прашања што се прилично основните, и се дадени по редослед на приоритет – Сигурноста во снабдувањето, и цена. Ние сме соочени со вториот тука, како порано титула во оваа серија се осврна на прашањето на снабдувањето додека expatiating на дистрибутивната мрежа за квалитет на електрична енергија.

Пред нурнати во она што ја држи во моментов како дел од новиот поредок, Ве молиме не го има против мене, ако подбуцнеше да се запамети дека, "За секое прашање, има површина одговор и подлабоко еден ". Колку подлабоко одговорот на вашето прашање за формирање на цените е она што навистина претставува тие стапки и давачки кои се одликува со електрична енергија во вашата месечна исплата. Буба, не заборавајте ова – Вашата месечна сметка (која е предлог-законот за потрошувачката на електрична енергија или електрична енергија) се состои од два дела:

(на) Надоместоци (често се означени енергетското полнење) врз основа на електрична енергија (во киловат-час или kWh) консумирани од страна на домаќинствата и фирмите во текот на месец. Тоа вклучува задолжен поврзани со производството на електрична енергија (генерирање на електрична енергија); надоместокот за работа и одржување на електрични системот за пренос (пренесување тоа преку мрежа); наплаќаат за движење на електрична енергија во текот на дистрибуција линии во вашиот дом или бизнис (дистрибуција на истиот во вашата област); и продажба администрација процес (трошоци кои се вклучени во спроведувањето на неговата продажба за вас).

 

(б) Една мала електрична енергија цената (често се нарекува како фиксна месечна надомест, Откупот или услуга плаќање). Ова делумно се грижи за наплата, метар читање, услуга повик одговор, услуга линија одржување и нова инсталација на опремата.
Граѓанската Буба, се напомене дека во ситуација каде што ќе одлучи да не го консумираат дури и еден киловатчас во вашиот дом или деловен простор во текот на месец, (на) погоре чита нула, а (б), на услуга наплаќаат за овој месец, како што се припишува на својата категорија на клиенти, останува фактурирани против вашиот профил. Нигеријци мора секогаш да се има на ум дека концептот на Откупот во платежна процес не се однесува само кај нас (не е 'Нигерија работа "), но добива во други делови на светот,. Ве молиме слободно да се потврди оваа. Одење со нашата локална идиом, Откупот е "сигурен банкар".

За тоа дали приватизацијата на енергетскиот сектор предизвикани било зголемување на стапката или на друг начин, одговорот е "Да". Тоа го правеше, но маргинално. Приватизацијата повика на воведување на цените режим означени Мулти Година тарифа Побарувања (Патарина), воспоставени од страна на нигериската електрична енергија Регулаторната комисија за или NERC. Таа има за цел да ги поттикне определување на цената на електричната енергија се продаваат од страна дистрибуција (и мало) компании од јуни 1, 2012 до мај 31, 2017. Во мало, без MYTO инвеститори би дале голем лежај за инвестирање во овој сектор, и остварување приватизација би биле пораз, како ниски цени не би дале поврат на трошоците за инвеститори. За повеќе, Буба, Јас ве повикувам да ја посетите веб-сајт NERC е. (Да се ​​продолжи)

1 коментар на "Писмо до Граѓанската Буба: Dousing Реакција на цени за електрична енергија"

  1. honestly, a lot needs to be done about electricity in Nigeria. we plan to become among the top 20 economies in the world and in this day and age, that must definitely be achieved with better power infrastructure. i trust the government will continue to implement better policies and ensure they are effectively applied

Остави коментар

Вашиот е-мејл адреса нема да бидат објавени.


*